dinsdag 30 november 2010

Duurzaamheid? Wat is dat?

We zijn de derde week alweer gepasseerd! De tijd gaat snel, en het project krijgt vorm.
Deze week stond vooral in het teken van enquetes houden en uitwerken. Nadat we vorige week begonnen zijn de lokale (Nederlandssprekende) bevolking te enqueteren, zijn we deze week voor de toeristen en de lokale papiaments sprekende bevolking op pad gegaan. Toeristen vinden was echter een stuk makkelijker dan de lokale Nederlandssprekende bevolking. Door de vele enquetes die we met de toeristen hebben afgenomen hebben we een goed beeld gekregen hoe gedacht wordt over duurzaamheid. Door de resultaten in een grafiek te zetten is duidelijk geworden dat bij het kiezen van een accomodatie de milieuvriendelijkheid ervan niet erg belangrijk gevonden wordt.

Vervolgens was het de beurt aan de Papiaments sprekende lokale bevolking. Deze groep is natuurlijk veel groter dan de Nederlands sprekende bevolking, dus zou je denken dat dit makkelijker zou gaan. Ten eerste hebben we ons Papiaments een klein beetje bijgespijkerd met de hulp van de secretaresse van Phillips moeder. We konden vol vertrouwen op pad, alleen hadden niet verwacht dat het niveau zo laag lag. We hadden geprobeerd de enquetes in Jip en Janneke taal te schrijven, maar alsnog had de lokale bevolking moeite met invullen. Het vergde dan ook veel tijd om uit te leggen wat bedoeld werd met woorden als leefgemeenschap en duurzaamheid. We zijn uiteindelijk toch met een mooi resultaat gekomen en hebben dit verwerkt in grafieken en diagrammen.

Nu we een kleine steekproef hebben gehouden over enkele onderwerpen als duurzaamheid en leefsituatie kunnen we deze week gaan werken aan drie varianten van duurzame woningen. We weten in ieder geval dat voor een groot deel van de bevolking geldt dat duurzamer leven alleen samen gaat met een lagere energierekening. Willen we duurzame woningen aan de man willen krijgen zullen we ook vooral moeten laten zien dat de energierekening omlaag gaat bij gebruik van andere vormen van energie-, gas- en drinkwaterwinning.

Het lijkt misschien weinig wat we deze week hebben gedaan, maar ga maar eens enquetes afnemen met mensen die het denkniveau van een basisschoolleerling hebben. Dan kom je erachter dat het veel, erg veel tijd kost om een representatief bevolkingsonderzoek te krijgen.

Het weer is ondertussen niet veel beter geworden, het lijkt dat de storm Tomas veel verandering in het weer heeft gebracht, het is hier veelal bewolkt en regenachtig. En dat terwijl de temperatuur gewoon rond de 30 graden blijft zitten... 
Ach, we moeten niet zeuren als je hoort wat er in Nederland allemaal wel niet gevallen is.

Tot zover week 3, we houden jullie op de hoogte!

dinsdag 23 november 2010

Werkzaamheden week 2

De tweede week begon met een bezoek aan de UNA, de Universiteit van de Nederlandse Antillen. We gingen hierheen omdat we wilden achterhalen of – en zo ja, wat voor – onderzoek er al is gedaan naar de wensen en mogelijkheden van duurzaamheid op Curaçao.  Tussen de afstudeerscripties vonden we twee verslagen die nuttig zouden kunnen zijn voor ons onderzoek. Een afstudeerverslag ging over de mogelijkheden van het exploiteren van Daai Booi (een baai aan de Westkant van het eiland) als toeristisch eco-resort. Het andere afstuduurverslag ging over de algemene mogelijkheden en ontwikkelingen van duurzaamheid op Curaçao. Op de terugweg kwamen we langs een huis met een werkende windmolen in de achtertuin. We hebben aangebeld, maar kregen helaas geen gehoor. Wel interessant om te zien dat er mensen op het eiland zijn die dergelijke initiatieven nemen!




Natuurlijk hebben we ook een dag besteed aan het uitwerken van de tot nu toe verkregen input. Daarnaast hebben we een opzet gemaakt voor interviews met de lokale bevolking. Anne-Linde en Kim zijn naar een biologische boerderij gereden, om eens te kijken of hier mensen waren die wat meer met duurzaamheid bezig waren. Helaas was er hier weinig leven in de brouwerij. Behalve ongeveer 8 wild blaffende honden, was er niemand die ons kon verwelkomen. Wel ontdekten we dat er op zaterdagochtend een groentemarkt zou zijn. We zijn dan ook terug gegaan op zaterdag. Helaas was er door de hevige regenval van de afgelopen tijd geen goede oogst en was er dus nu weer weinig te beleven. Wel hebben we een aantal andere bezoekers gesproken die ook voor niks naar de markt waren gekomen.



Vervolgens zijn we aan de slag gegaan met de eerste interviews. We kwamen er al vrij snel achter dat het interviewen in het Nederlands soms best moeizaam verliep. Lokale mensen zeiden vaak goed Nederlands te kunnen spreken, maar begrepen toch niet goed waar wij het over hadden. Na een stuk of 20 interviews besloten we dan ook om het voor gezien te houden. Gelukkig was er iemand die voor ons het interview in het Papiaments kon vertalen. Deze hebben wij vandaag binnen gekregen, dus morgen is er weer een nieuwe ronde met nieuwe kansen! In de tussentijd hebben we natuurlijk niet stil gezeten, maar besloten we naar de Albert Heijn te gaan om daar op de parkeerplaats mensen aan te spreken. Deze tactiek werkte, want de lokale bevolking die hier boodschappen deed, hadden vaak een Nederlandse achtergrond en beheersten de taal dus goed. Daarnaast ligt er ook al een interview voor de tweede doelgroep, de toeristen, klaar waar we deze week mee aan de slag kunnen.





Tot zover onze bezigheden van afgelopen week, tot volgende week!

maandag 15 november 2010

Werkzaamheden week 1

Inmiddels zitten we al weer een week op het eiland, dus tijd voor een update!
Vorige week hebben we een opzet van ons eindwerkstuk gemaakt, een soort inhoudsopgave die we nu kunnen gaan vullen. Ook zijn we naar Willemstad geweest, waar we Marjory, onze lokale opdrachtgever hebben ontmoet. We hebben haar een presentatie gegeven van onze plannen en gelukkig was ze erg enthousiast.
Airco's in de stad

We kunnen het kantoor gebruiken van de moeder van Phillip, inclusief WLAN internet en koffieautomaten en airco. Hier zijn we natuurlijk heel blij mee.

Op kantoor
Zoals in het vorige bericht verteld werd is het oosten van het eiland niet bepaald representatief voor de situatie hier wat betreft de lokale bevolking. Daarom leek het ons een goed plan om vrijdag naar het westen  te gaan om een wat beter beeld te krijgen van het eiland. Het westen is veel uitgestrekter en dunner bevolkt en bebouwd. De wegen zijn slecht en het landschap is heuvelachtig met heel veel knoek, een soort ondoordringbaar struikgewas.
Het westen is wel veel minder aangetast door toeristische ingrepen. Er is veel EOP Natuurgebied (Eilandelijk Ontwikkelingsplan), wat betekent dat op veel grond verboden is te bouwen. Er is mooiere natuur en zeldzame diersoorten als flamingo's. De vroegere zoutpannen zijn nu een ideale accomodatie voor flamingo's. We zagen er echter maar 20, en volgens Phillip waren dat er tien jaar geleden nog honderd(en).

Flamingo's op vroegere zoutpannen



Loslopend wild





Porto Marie












Huisje poortwachter - Hato vlakte












Zaterdag heeft het heel hard geregend, dus hebben we maar besloten door te werken en hebben we onze doelgroepen wat beter omschreven en in kaart gebracht en een goede kaart geklust in illustrator welke we kunnen gebruiken voor het onderzoek. Gisteren was het weer droog, dus zijn de jongens gaan sporten en Kim en Anne-Linde zijn op avontuur gegaan naar het westen van het eiland.

Onze situatie hier

Zoals in het stukje over 'Aankomst' is te lezen zijn we veilig gesettled in ons appartement.
Ons appartement ligt in de wijk Jan Thiel, een van de welvarendste wijken van Curacao. Deze oostelijk gelegen wijk is samen met Jan Sofat niet erg representatief voor de leefomstandigheden van Curacao. Deze twee wijken zijn een soort afgebakend Nederland waarbij je eerst langs een controlepost moet gaan om toegang te krijgen tot de wijken.

Het appartement is onderdeel van een blok van vier appartementen waar overwegend Nederlandse stagelopers zich bevinden. De eerste dagen was het wireless internet nogal labiel door de gevolgen van Tomas, de storm die over Curacao is getrokken. Nu hebben we echter wel constant een goede internetverbinding.

Phillip had hier al een eigen auto staan, maar we hebben er nog een bij gehuurd zodat we ons kunnen splitsen en tegelijkertijd verschillende werkzaamheden kunnen verrichten.

Kortom, een prima accomodatie, centraal gelegen en met onze gezellige buren (groep Solar Arte) zullen we een enerverende tijd tegemoet gaan!

Ons appartement
Dames slaapkamer
Heren slaapkamer
Zwembad
Onze huurauto

maandag 8 november 2010

Aankomst

Daar zijn we dan! Zaterdagavond zijn wij aangekomen in Curacao. Na een lange reis via Aruba zijn we opgehaald door de ouders van Phillip en zijn we richting het appartement gegaan. We zijn op tijd naar bed gegaan om uit te rusten vanwege onze jetlag. De volgende dag hebben we de oostelijke baaien van Curacao bezocht. Nadat we wat over het eiland zijn gereden, zijn we weer terug gegaan naar het appartement. Vandaag zijn we naar het kantoor geweest om internettoegang te regelen en hebben we flink inkopen gedaan.
Je ziet nog veel sporen van de storm van vorige week. Op sommige plaatsen liggen grote plassen en zitten er gaten in de weg. Verder is het erg mooi weer! Tot de volgende up-date!