Project

Inhoud van het project van de opdrachtgever
Salomon Bomberg en Marjory van Twist willen onderzoek doen naar het opzetten van een eco-village en selfdevelopment-center op een oude plantage van Curaçao. Ecovillages zijn communes met het doel om sociaal, economisch en ecologisch duurzamer te worden.
Het cultureel erfgoed wordt op deze manier beschermd door het gebied te ontwikkelen op een duurzame manier. Als er immers niets gebeurd in het gebied, dan komt er geen geld beschikbaar om het gebied te behouden.

Ook bij deze opgave is het duurzaamheidsaspect een belangrijk punt. De opdrachtgever wil graag de mogelijkheden van het bouwen van aardehuizen onderzoeken. Wat kan deze traditionele manier van bouwen betekenen voor het gebied maar ook voor het eiland met het oog op duurzaam ondernemen en ontwikkelen van gebouwen?

Het plan verkeert op dit moment in de fase van beschrijving van het businessplan. Daarnaast wordt er contact gelegd mee geïnteresseerden en wordt er gezocht naar financierders.

Omdat het eiland Curaçao op 10 oktober 2010 een status aparte binnen het Koninkrijk der Nederlanden ontvangt, liggen de mogelijkheden tot duurzame bouw open. Het is van algemeen belang voor het eiland, maar ook van internationaal belang, dat deze politieke verandering zal resulteren in duurzame vooruitgang.
Onze taak, als studenten van de TU Delft, zal zijn om een concrete eerste stap te zetten in het opzetten van een dergelijk duurzaam project.

Na het analyseren van de opdracht van Salomon, zijn wij tot de conclusie gekomen, dat de zaken waar hij om vraagt niet allemaal binnen ons onderzoeksveld liggen. Er zijn nog weinig dingen concreet, zo is bijvoorbeeld het onderzoeksgebied gewijzigd naar een nog ongedefinieerd terrein doordat de eigenaar en DROV het verzoek om onderzoek te verrichten op het terrein af hebben gewezen. De opdracht die Salomon ons voorgelegd heeft, past niet volledig binnen onze visie en de context van de minor. Aan ons dus om er meer een ‘sociaal duurzame’ en persoonlijke draai aan te geven. Door ons onderzoek te verbreden vergroten we de impact die het zal hebben op het eiland door in te spelen op de belangen van de ontwikkelaars en de bevolking en deze samen te brengen.

Inhoud van ons project
Voor de opdrachtgever gaan we concluderen in welke vorm de eco-village en de daarbij horende community haalbaar is op Curaçao.

 Zoals te zien in onderstaand figuur, zal het ‘product’ (de eco-village) via ‘bottom-up’ (doelgroepen) en ‘top-down’ (overheden, instanties en investeerders) benaderd worden.
 
Eerst zal er gekeken worden naar een mogelijke doelgroep. Deze mogelijke doelgroepen zijn naar aanleiding van het plan van Salomon Bomberg vastgesteld als: toeristen, lokale bevolking en internationaal eco-minded mensen. Deze doelgroepen zullen getest worden op hun leefstijl, financiële situatie, mate van onafhankelijkheid, duurzaamheid en bereidheid tot innovatie.
Wanneer er vervolgens een doelgroep geanalyseerd is, kunnen wensen, beperkingen, belangen etc. van deze doelgroep vertaald worden naar drie concept-ontwerpen voor een eco-village die aansluiten op de betreffende
doelgroep. Vervolgens kan met deze ontwerpen gekeken worden naar de werkelijke introductie van het plan, door deze voor te leggen aan verschillende overheden, instanties en potentiële investeerders. Uit overleg met deze organen, ontstaat dan een voorkeursvariant van de eco-village en een eerste business model.
Eventueel zou nog een locatie-onderzoek gedaan kunnen worden, evenals een uitwerking van de kosten en een technische uitwerking van het ontwerp.

Eindproducten zullen zijn:
  • Een advies aan Salomon Bomberg voor de introductie van een eco-village.
  • Een basisontwerp voor een eco-village, waarvan doelgroep en geïnteresseerden bekend zijn.
  • Een business-model van deze eco-village.